Veilig de winter in! Alles wat je moet weten over winterbanden!

Om in de winter veilig met de auto te rijden, zijn winterbanden essentieel. Maar waarom zorgen winterbanden er voor dat ik veilig kan blijven rijden? En waarom zou ik winterbanden in België aanschaffen? Hieronder bespreken we alles over winterbanden.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden onderscheiden zich van zomerbanden op 3 vlakken:

 

  • Materiaal: Winterbanden zijn van een ander soort rubber gemaakt. Het rubber in zomerbanden wordt harder wanneer het kouder wordt. Verhard rubber zorgt voor mindere grip in koude omstandigheden. Een winterband daarentegen behoudt onder koude omstandigheden zijn structuur.
  • Profiel: Bij winterbanden maakt men gebruik van een dieper profiel. Zie het als een bergschoen t.o.v. een sneaker. Uiteraard ga je minder snel uitglijden met de bergschoen.
  • Lammellen: Dit zijn kleine groeven die zich vastbijten in sneeuw of ijs die je niet terugvindt op een zomerband.

Waarom winterbanden?

De effecten zijn merkbaar bij sneeuw, regen, vochtig weer of op ijs. Over het algemeen zorg je voor een verhoogde veiligheid voor jou, je passagiers en de andere weggebruikers. Ook zal je merken dat het besturen van de auto in de winter makkelijker wordt met winterbanden.

 

Ten eerste heb je een betere grip, dit zorgt voor het minder snel slippen van de auto wanneer je een bocht neemt.

Ten tweede verkort je remafstand aanzienlijk. Op onderstaande afbeelding kan je de vergelijking tussen winter- en zomerbanden zien. Hier kan je zien dat je remafstand met winterbanden halveert t.o.v. zomerbanden.

 

Ten slotte moet je winterbanden zien als een investering. Zolang de zomerbanden niet op je auto liggen, verslijten deze ook niet.

Wanneer wissel ik best naar winterbanden?

Winterbanden hebben al een gunstig effect t.o.v. zomerbanden wanneer de temperatuur zakt naar 7°C of lager. Het wisselen naar winterbanden wordt dus aangeraden in het najaar, rond oktober of november. Een goede houvast is het verzetten van de klok. Wanneer we de klok terug naar winteruur zetten is het een goed moment om te wisselen naar de winterbanden.

Wat met vierseizoenenbanden?

Vierseizoenenbanden is eigenlijk een compromis tussen een zomerband en een winterband. Vierseizoenenbanden zullen bij minimale omstandigheden geen verschil vertonen met winterbanden. Echter zal je bij zwaardere weersomstandigheden niet dezelfde effecten hebben als winterbanden. Zeker wanneer je in een heuvelachtige gebied rijdt.

 

Wanneer je op wintervakantie gaat is het sowieso aan te raden om winterbanden te gebruiken. Enerzijds door de extremere weersomstandigheden en steile wegen. Anderzijds omdat het in verschillende landen verplicht is binnen een bepaalde periode.

 

Voor meer info omtrent de verplichting in de verschillende Europese landen klik je best even hier!

Kan ik in de zomer met winterbanden blijven rijden?

In de zomer met winterbanden rijden wordt afgeraden. Winterbanden zorgen door het dieper profiel voor een hoger verbruik, minder comfort en een luider rolgeluid. Daarnaast heb je bij hogere temperaturen ook een langere remafstand met winterbanden door het aangepaste materiaal waar deze van gemaakt zijn.

 

Het is dus aangeraden om tijdig te wisselen!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over winterbanden?

Of wil je graag je winterbanden laten opleggen of winterbanden kopen?

 

Neem dan contact met ons op!